Fokken-onze werkwijze

Als voorbereiding op ons eerste nestje pups hebben we ons verdiept in het fokreglement van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland (NSDTRCN), waarbij wij sinds eind 2014 zijn aangesloten. Geen enkele fokker kan gezondheid garanderen. Door te testen op een aantal erfelijke aandoeningen en door een weloverwogen combinatie te kiezen, kun je de risico’s op gezondheidsproblemen wel zo klein mogelijk maken.

Noa, moeder van ons 1ste en 2de nestje, is getest op de verplichte heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en ECVO oogtest. En daarnaast hebben we 11 DNA tests gedaan. Foto’s van al deze gezondheidsuitslagen staan op Noa’s pagina en op NSDTR – The Breed Archive.

Een weloverwogen combinatie betekent voor ons dat beide ouderdieren elkaar qua karakter en exterieur mooi aanvullen. Het spreekt voor zich dat de ouders matchen voor wat betreft gezondheidsuitslagen en stamboom. Voor Noa hebben we specifiek gekozen voor stabiele reuen met een gemoedelijk karakter, voldoende zelfvertrouwen in de omgang met andere honden, mensen en in verschillende situaties en met meer werklust dan Noa heeft.

Onze werkwijze

Wij vinden het erg belangrijk dat onze pups bij passende en liefdevolle baasjes terecht komen. Daarom werken we met een uitgebreide vragenlijst, een geïnteresseerdenlijst (voorloper wachtlijst) en uiteindelijk een wachtlijst.

Hoe we te werk gaan:

  • Update juni 2024: Ons volgende nestje is pas over een paar jaar. Daarom versturen we, totdat er zicht is op een volgend nestje, geen vragenlijsten. Uiteraard beantwoorden we vragen over Tollers graag!
  • Na een serieuze aanmelding met persoonlijk toelichting per mail is het mogelijk om onze vragenlijst toegestuurd te krijgen.
  • Na het ingevuld terugsturen van de vragenlijst komen passende belangstellenden op onze geïnteresseerden lijst (dit is de ‘voorloper’ van onze wachtlijst).
  • Gezien de enorme vraag naar pups is het helaas niet mogelijk om met iedereen die een vragenlijst heeft teruggestuurd persoonlijk kennis te maken.
  • In voorbereiding op het nestje nodigen we een aantal belangstellenden van de geïnteresseerden lijst uit om over-en-weer persoonlijk kennis te maken en om Noa te ontmoeten (bij ons thuis). Wederzijds vertrouwen vinden we belangrijk, mede omdat we ook nadat de pups het nest verlaten hebben, graag zijdelings betrokken blijven bij hun ontwikkeling. 
  • Als het van beide kanten klikt tijdens de persoonlijke kennismaking vindt plaatsing op onze wachtlijst plaats. Ook na plaatsing op de wachtlijst kunnen we geen enkele garantie geven op de beschikbaarheid van een pup. Dit heeft onder andere te maken met het aantal pups dat geboren wordt en het geslacht van de pups.
  • Een aantal dagen na de geboorte van de pups worden de mogelijke toekomstige eigenaren door ons op de hoogte gesteld. Dan zetten we ook de camera (live-stream) boven de werpkist aan en gaan we van start met de groepsapp.
  • De eerste weken brengen de pups samen met Noa in alle rust door in onze woonkamer om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zodra het kan, gaan de pups in de hondenbuggy mee op de kortere uitlaatrondes van Sky en Noa: de eerste socialisatie buitenshuis.
  • Wekelijks bezoek door de mogelijke toekomstige eigenaren gaat van start als de pup ongeveer 3,5 tot 4 weken zijn.
  • Vanaf die tijd krijgen de pups ook de beschikking over een grotere puppyren inclusief 2 benches. En wordt de socialisatie met huiselijke geluiden en bezigheden, speeltjes en mensen intensiever. Zie de fotocollage hieronder.
  • De pups mogen onze tuin verkennen en gaan mee met de auto, naar een tuincentrum, in een restaurant mee koffie drinken etc. Dit doen we -indien mogelijk- samen met de toekomstige eigenaren.
  • De medewerker van de Raad van Beheer komt bij ons langs voor de nestcontrole, chippen en DNA-afname als de pups ongeveer 6 weken zijn. Meer informatie hierover is hier te vinden.
  • Als de pups ongeveer 7 week oud zijn, besluiten wij welke pup het beste past bij welke eigenaren. We houden hierbij rekening met wat we in het nest hebben gezien, met de gezinssituatie, hoe we de eigenaren door de weken heen hebben leren kennen, wat de eigenaren met de hond willen gaan doen, de omgeving waarin de pup terecht gaat komen en de eventueel al aanwezige huisdieren. Er kan dus niet zelf een pup gekozen worden.
  • Eveneens rond 7 weken worden de pups onderzocht door zowel een chiropractor als een dierenarts. Dit is ook het moment dat wij hen laten titeren. Pups krijgen van de moederhond antistoffen mee (maternale afweerstoffen). Deze afweerstoffen nemen langzaam af. De mate van afnemen verschilt per pup en kan gemeten worden door te titeren (d.m.v. afname van een klein beetje bloed). Inmiddels is bekend dat zolang een pup nog afweerstoffen heeft, een vaccinatie veelal niet aanslaat. Daarnaast komt bij tollers overgevoeligheid voor vaccinaties voor. Vooropgesteld: pups moeten absoluut gevaccineerd worden (DHP)! Wij zijn dus geen tegenstander van vaccineren. Het gaat om het juiste moment van het zetten van een vaccinatie. Daarom vaccineren wij alleen als na de titerbepaling blijkt dat een pup niet genoeg beschermd is (en de kans dat de vaccinatie aanslaat groot is).
    We geven graag aan iedereen mee: laat je pup 4 weken na het zetten van een vaccinatie altijd titeren om te kijken of de vaccinatie(s) daadwerkelijk is/zijn aangeslagen. Zodat je daarmee zeker weet dat je pup beschermd is. Meten=weten. En combineer vaccinaties nooit, gezien de overgevoeligheid bij tollers. Zie voor meer informatie over titeren: Tollertales-Titeren en Vaccicheck-Titeren.
  • De koop van een pup is pas definitief op de dag dat de pup wordt opgehaald (de pups zijn dan rond de 8 weken). Voor die tijd kunnen beide partijen zich nog bedenken zonder dat hier consequenties aan vast zitten (en wordt de eventuele aanbetaling door ons geretourneerd). 
  • Tijdens het ophalen wordt de koopovereenkomst getekend en worden alle bijbehorende documenten overhandigd, zoals een geldig dierenpaspoort en alle tips voor de eerste maanden. De stamboom volgt zodra wij deze van de Raad van Beheer hebben ontvangen. Uiteraard staat er ook een tas gevuld met eten, knuffels met nestgeur en leuke cadeautjes klaar.

Onze puppyren en socialisatie door de weken heen

1 december 2021