Fokken-onze werkwijze

Als voorbereiding op een nestje met Noa hebben we ons verdiept in het fokreglement van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland (NSDTRCN), waarbij wij sinds eind 2014 zijn aangesloten. Geen enkele fokker kan gezondheid garanderen maar door te testen op een aantal erfelijke aandoeningen en een weloverwogen combinatie te kiezen, kun je de risico’s op gezondheidsproblemen wel zo klein mogelijk te maken. Noa is getest op heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), ECVO oogtest en 11 DNA tests (via Embark, OFA, UCDAVIS en Laboklin). Zie de foto’s hieronder en K9data. De keurmeester heeft Noa tijdens de Kampioenschapsclubmatch 2021 een mooi rapport met een ZG gegeven en ze heeft 2x een positieve fokkeuring gekregen.
Bij het kiezen van een dekreu voor Noa kijken we naar een stabiele reu met de nodige werklust en voldoende zelfvertrouwen in de omgang met andere honden, mensen en in verschillende situaties. Het spreekt voor ons voor zich dat beide ouderhonden matchen voor wat betreft gezondheidsuitslagen en stamboom. Voor wat betreft het uiterlijk kijken we dat beide honden mooi aanvullend zijn op elkaar. 

Onze werkwijze

Wij vinden het erg belangrijk dat de pups bij passende en liefdevolle baasjes terecht komen. We geven hen niet zomaar mee en vragen dan ook het nodige van de pupkopers. Uitsluitend na het beantwoorden van onze uitgebreide vragenlijst is het mogelijk om op onze geïnteresseerden lijst (= voorloper wachtlijst) te komen.

Update 1 juli 2023: gezien de vele aanmeldingen die we hebben ontvangen, is onze geïnteresseerden lijst inmiddels meer dan gevuld.

Hoe we te werk gaan:

 • Na een serieuze aanmelding met persoonlijk toelichting per mail is het mogelijk om onze vragenlijst toegestuurd te krijgen. Zie update hierboven.
 • Na het ingevuld terugsturen van de vragenlijst is het mogelijk om op onze geïnteresseerden lijst te komen (dit is de ‘voorloper’ van onze wachtlijst).
 • Gezien de enorme vraag naar pups is het helaas niet mogelijk om met iedereen die een vragenlijst heeft teruggestuurd persoonlijk kennis te maken.
 • Nadat de echo heeft uitgewezen dat Noa zwanger is, nodigen we belangstellenden van de geïnteresseerden lijst uit om over-en-weer persoonlijk kennis te maken en om Noa te ontmoeten (bij ons thuis). Wederzijds vertrouwen vinden we belangrijk, mede omdat we ook nadat de pups het nest verlaten hebben, graag zijdelings betrokken blijven bij hun ontwikkeling. 
 • Als het van beide kanten klikt tijdens de persoonlijke kennismaking vindt plaatsing op onze wachtlijst plaats. Ook na plaatsing op de wachtlijst kunnen we geen enkele garantie geven op de beschikbaarheid van een pup. Dit heeft onder andere te maken met het aantal pups dat geboren wordt en het geslacht van de pups.
 • Een aantal dagen na de geboorte van de pups worden de mogelijke toekomstige eigenaren door ons op de hoogte gesteld, zetten we de live-stream boven de werpkist aan en gaan we van start met de groepsapp.
 • De eerste weken brengen de pups samen met Noa in alle rust door in onze woonkamer om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zodra het kan, gaan de pups in de hondenbuggy mee op de kortere uitlaatrondes van Sky en Noa: de eerste socialisatie buitenshuis.
 • De pups kunnen op afspraak door de mogelijke toekomstige eigenaren bezocht worden vanaf de leeftijd van ongeveer 4 weken. Vanaf die tijd krijgen de pups ook de beschikking over een grotere puppyren inclusief 2 benches en wordt de socialisatie met huiselijke geluiden en bezigheden, speeltjes en mensen gecontinueerd.
 • Ze mogen onze tuin verkennen en gaan een keer mee met de auto, naar een tuincentrum, in een restaurant mee koffie drinken etc. Dit doen we -indien mogelijk- samen met de mogelijke toekomstige eigenaren.
 • Op basis van onze bevindingen van de pups door alle weken heen, besluiten wij als de pups ongeveer 7 weken zijn, welke pup het beste past bij welke eigenaren (rekening houdend met de gezinssituatie, hoe we de eigenaren door de weken heen hebben leren kennen, wat de eigenaren met de hond willen gaan doen, de omgeving waarin de pup terecht gaat komen en de eventueel al aanwezige huisdieren). 
 • Eveneens rond 7 weken worden de pups onderzocht door zowel een chiropractor als een dierenarts. Dit is ook het moment dat wij hen laten titeren. Pups krijgen van de moederhond antistoffen mee (maternale afweerstoffen). Deze afweerstoffen nemen langzaam af; de mate van afnemen verschilt per pup en kan gemeten worden door te titeren (d.m.v. afname van een klein beetje bloed). Inmiddels is bekend dat zolang een pup nog afweerstoffen heeft, een vaccinatie veelal niet aanslaat. Daarnaast komt bij tollers overgevoeligheid voor vaccinaties voor; zeker op jonge leeftijd. Vooropgesteld: pups moeten absoluut gevaccineerd worden (DHP). Echter, wij vaccineren gezien het bovenstaande alleen als na de titerbepaling blijkt dat een pup niet genoeg beschermd is. Zie voor meer informatie: Titeren.
 • De koop van een pup is pas definitief op de dag dat de pup wordt opgehaald; voor die tijd kunnen beide partijen zich nog bedenken zonder dat hier consequenties aan vast zitten (en wordt de eventuele aanbetaling door ons geretourneerd). 
1 december 2021